czwartek, 21 listopada, 2024

Warszawska kranówka najlepiej smakuje na Pradze

Udostępnij

Szpital Praski, jako pierwszy miejski szpital w Warszawie, umożliwił swoim pacjentom spożywanie wody prosto z kranu. To za sprawą specjalnej instalacji uruchomionej w ostatnich dniach w Stacji Uzdatniania Wody „Praga”.

Picie wody z kranu jest możliwe dzięki instalacji ozonowania pośredniego i filtrów węglowych. Potwierdziły to badania, z których wynika, że warszawska kranówka nie dość, że jest smaczna, to jej jakość umożliwia bezpośrednie spożycie.

Praska Stacja Uzdatniania Wody zaopatruje w wodę blisko 1/3 powierzchni Warszawy m.in. Wawra, Pragi-Południe, Wilanowa, Targówka oraz część Pragi-Północ.

Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji, w oparciu o najnowocześniejsze technologię, planuje w ciągu najbliższych miesięcy całkowicie wyeliminować chlor, jako środek używany do dezynfekcji, natomiast dwutlenek chloru jest systematycznie ograniczany (nawet o połowę). Obecnie priorytetem MPWiK pozostaje systematyczna rozbudowa i modernizacja układu dystrybucji, w celu zaspokojenia oczekiwań mieszkańców stołecznej aglomeracji w zakresie dostępności oferowanych usług.

Jak woda trafia do naszych kranów?

Woda pobierana jest z Wisły przy pomocy tzw. drenów, ułożonych około siedem metrów poniżej piaszczystego dna.

Po procesie infiltracji przez naturalne złoże piaskowo-żwirowe, którym pozostaje dno rzeki, woda poddawana jest napowietrzaniu w aeratorach a następnie filtracji pospiesznej. W wyniku rozbudowy ciągu technologicznego zakładu, proces uzdatniania został uzupełniony o kolejne etapy. Pierwszym z nich jest ozonowanie pośrednie: dawki ozonu wprowadzane są do wody w czterech równoległych liniach ozonowania za pomocą tzw. dyfuzorów, a czas kontaktu wody z ozonem wynosi ok. 10 minut. Następnie woda poddawana jest filtracji węglowej w dziesięciu komorach filtracyjnych o łącznej powierzchni ponad 700 m2. Każda z nich wypełniona jest dwumetrową warstwą granulowanego węgla aktywnego. Dzięki przeprowadzonej modernizacji technologii uzdatniania, z wody jeszcze skuteczniej usuwane są cząstki organiczne, co pozwala na znaczne zmniejszenie dawek środków stosowanych do końcowego etapu – dezynfekcji.

Dziękujemy, że przeczytałeś/aś nasz artykuł do końca. Obserwuj nas w Wiadomościach Google. Dołącz do nas i śledź portal Przegladpraski.pl codziennie na Facebook/Przegladpraski

Redakcja
Redakcja
Przegląd Praski. Prawy brzeg informacji

Wiadomości

Wiadomości lokalne