piątek, 26 kwietnia, 2024
Firmy i usługi na Pradze-Północ
Drukuj

Przystanek Piekarnia

Przystanek Piekarnia
ul. Ząbkowska 2,
Warszawa

Godziny otwarcia:
poniedziałek-piątek w godz. 6.30-19.30,
sobota, w godz. 7:00-15:00

Przystanek Piekarnia to kontynuacja wielopokoleniowej firmy założonej pod nazwą Piekarnia Osiedlowa Sławomir Krzosek. Wyróżnia nas tradycja pielęgnowana od najmłodszych lat oraz wieloletnie rzemiosło i pasja przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Od kilkudziesięciu lat wypiekamy nasze produkty zgodnie z zasadą, że żyjąc zgodnie z naturą i respektując jej prawa, dostarczamy naszemu organizmowi najlepsze składniki. Dlatego wszystkie nasze chleby produkujemy na własnych zaczynach, pozwalając na wielogodzinną, naturalną fermentację, dzięki której wyzwalają się naturalne aromaty i charakterystyczny smak, który można poznać tylko w naszych wypiekach.

Rozpoznawalnym produktem kojarzonym z Przystankiem Piekarnia jest nasze autorskie dzieło – chleb orkiszowy z Bingen. Na jego bazie stworzyliśmy całą linię produktów orkiszowych, które wyróżniają się tym, że są produkowane w 100 proc. z mąki orkiszowej z tzw. gatunków uznawanych przez św. Hildegardę z Bingen, jako posiadające właściwości lecznicze. Wiele osób potwierdza poprawę samopoczucia po ich spożyciu. Warto zaznaczyć, że w dobie wszechobecnej nadwrażliwości na gluten, pieczywo orkiszowe jest wyjątkowo dobrze tolerowane przez organizm. Budowa glutenu orkiszowego jest odmienna od budowy glutenu pszenicznego. Dzięki większej ilości gliadyn oraz kilkunastogodzinnej fermentacji ciasta gluten ten jest lepiej rozkładany przez enzymy trawienne i w większości przypadków nie powoduje uczucia „nadętego brzucha”. Dodatkowo w orkiszu znajduje się naturalny antybiotyk – rodanid, który jako substancja biologicznie aktywna naturalnie występuje w mleku kobiecym, ślinie i krwi. Orkisz zawiera więcej witamin i składników mineralnych niż pszenica uprawiana w sposób przemysłowy.

Wielu konsumentów chleba oczekuje równych bochenków, lśniącej skórki. W Przystanku Piekarnia doświadczysz rzemiosła ludzkich rąk, dlatego każdy bochenek ma swój niepowtarzalny kształt i charakterystyczny smak. Na Pradze znajdziesz nas przy ul. Ząbkowskiej 2  – serdecznie zapraszamy!

Jak dojechać do piekarni przy Ząbkowskiej?