wtorek, 31 stycznia, 2023

Nowa jadłodzielnia na Pradze. To już drugie takie miejsce w dzielnicy

Dziś przy ul. Wileńskiej zaczęła działać nowa jadłodzielnia. To już drugie takie miejsce na Pradze-Północ, w którym można podzielić się żywnością. Jadłodzielnia powstała w ramach programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”, za którym stoi marka Winiary.

W Polsce marnuje się około 5 milionów ton żywności rocznie – program „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”, w ramach którego w całej Polsce powstają jadłodzielnie, ma być odpowiedzią na ten problem. Marka Winiary pomaga w ten sposób konsumentom ograniczyć wyrzucanie jedzenia, dzieląc się z nimi praktycznymi wskazówkami czy przepisami, ale także zachęcając do przekazywania nadwyżek żywności potrzebującym.

W jadłodzielni przy Wileńskiej będzie lodówka

Jadłodzielnia znajduje się tuż obok budynku Towarzystwa Przyjaciół Dzieci przy ul. Wileńskiej 55/57. Praska jadłodzielnia to zabudowa w formie szafki podzielonej na dwie części – jednej z suchą żywnością, a drugiej – z lodówką do przetrzymywania świeżych produktów. Mieszkańcy mogą zostawiać żywność, której nie są w stanie wykorzystać, natomiast każdy potrzebujący, będzie mógł ją zabrać i zagospodarować według własnych potrzeb.

Prażanie będą mogli dzielić się produktami codziennie. Punkt otwarty będzie w godzinach 8.00-22.00. Nowa jadłodzielnia nie powstałby bez wsparcia Fundacji CHOPS, której wolontariusze i partnerzy będą na co dzień doglądać punktu.

– Marnowanie żywności to duży problem w całej Polsce. Często wyrzucamy produkty, których nie zdążyliśmy zjeść na czas. A przecież dookoła jest mnóstwo potrzebujących osób, którym te produkty mogłyby pomóc, zanim przestaną nadawać się do spożycia. Jako Fundacja chcemy, aby lokalna społeczność miała możliwość sąsiedzkiego dzielenia się jedzeniem i wzajemnego wspierania, dzięki którym możemy jednocześnie ograniczyć marnowanie żywności. Zaangażowanie się we współpracę z marką Winiary i wspólne otwieranie takich punktów w różnych miastach Polski umożliwia te działania. Jesteśmy dumni, że możemy być częścią tego projektu – mówi Roman Żarnecki, prezes zarządu Fundacji CHOPS.

Sąsiedzkie dzielenie się jedzeniem

W Warszawie działa już ponad 40 jadłodzielni, w których można zostawić żywność, której kończy się termin przydatności lub mamy jej zwyczajnie za dużo. Jadłodzielnie to miejsca, które powstały z inicjatywy społecznej. Założeniem jest, że dbają o te miejsca ich użytkownicy. Zarówno osoby przynoszące jedzenie, jak i te które z niego korzystają.

Na Pradze-Północ działa już jadłodzielnia na bazarze Różyckiego przy lokalu Bar Bazaar. Wejście jest od strony ul. Ząbkowskiej 12. Jadłodzielnia jest czynna w poniedziałki, w godz. 8.00-17:00; wtorek-czwartek, w godz. 8.00-23:00; piątek-sobota, godz.8.00-3:00; w niedziele w godz. 8.00-21:00.

uroczyste otwarcie
W uroczystym otwarciu jadłodzielni przy ul. Wileńskiej udział wzięli: prezes Fundacji CHOPS – Roman Żarnecki, prezeska Mazowieckiego Oddziału Wojewódzkiego Towarzystwa Przyjaciół Dzieci – Monika Jagodzińska oraz przedstawiciel marki Winiary – Szymon Ulkowski. Fot. mat. prasowe.

– Misją marki Winiary jest pomaganie Polakom w codziennym gotowaniu. Robimy to od ponad 80 lat, tworząc najwyższej jakości produkty, dostosowując się do zmieniających się potrzeb naszych konsumentów, ale także dostarczając inspiracji na to, co przygotować na obiad każdego dnia. Myśląc o odpowiedzialnym podejściu do gotowania ważnym aspektem stała się dla nas walka z marnowaniem żywności, która ma bezpośredni wpływ na oszczędność pieniędzy, ale również zasoby planety. Robimy to edukując konsumentów w zakresie odpowiedniego planowania, przechowywania i gospodarowania żywnością, ale także przez popularyzowanie idei dzielenia się jedzeniem. Warszawska jadłodzielnia jest już dwunastym punktem, który udało nam się otworzyć od drugiej połowy 2021 roku. Cieszę się, że możemy rozwijać tę inicjatywę i również w stolicy będziemy mogli przyczynić się do ograniczania problemu marnowania żywności. Ze względu na dużą liczbę mieszkańców i lokalizację w niedalekiej odległości od Dworca Wileńskiego, liczymy że będzie cieszyła się ona dużym zainteresowaniem – podkreśla Szymon Ulkowski, kierownik ds. e-Business i Komunikacji marki Winiary.

Kamil Ciepieńkohttps://kamilciepienko.pl/
Redaktor i twórca Przeglądu Praskiego. Publicysta i samorządowiec. Radny dzielnicy Praga-Północ od 2010 r. Z Pragą jest związany od pierwszych dni życia. Fundator i prezes Fundacji Praga Pomaga.

Najnowsze informacje

Podobne wiadomości

Strona wykorzystuje pliki cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close