sobota, 25 marca, 2023

Warszawska kranówka najlepiej smakuje na Pradze

Szpital Praski, jako pierwszy miejski szpital w Warszawie, umożliwił swoim pacjentom spożywanie wody prosto z kranu. To za sprawą specjalnej instalacji uruchomionej w ostatnich dniach w Stacji Uzdatniania Wody „Praga”.

Picie wody z kranu jest możliwe dzięki instalacji ozonowania pośredniego i filtrów węglowych. Potwierdziły to badania, z których wynika, że warszawska kranówka nie dość, że jest smaczna, to jej jakość umożliwia bezpośrednie spożycie.

Praska Stacja Uzdatniania Wody zaopatruje w wodę blisko 1/3 powierzchni Warszawy m.in. Wawra, Pragi-Południe, Wilanowa, Targówka oraz część Pragi-Północ.

Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji, w oparciu o najnowocześniejsze technologię, planuje w ciągu najbliższych miesięcy całkowicie wyeliminować chlor, jako środek używany do dezynfekcji, natomiast dwutlenek chloru jest systematycznie ograniczany (nawet o połowę). Obecnie priorytetem MPWiK pozostaje systematyczna rozbudowa i modernizacja układu dystrybucji, w celu zaspokojenia oczekiwań mieszkańców stołecznej aglomeracji w zakresie dostępności oferowanych usług.

Jak woda trafia do naszych kranów?

Woda pobierana jest z Wisły przy pomocy tzw. drenów, ułożonych około siedem metrów poniżej piaszczystego dna.

Po procesie infiltracji przez naturalne złoże piaskowo-żwirowe, którym pozostaje dno rzeki, woda poddawana jest napowietrzaniu w aeratorach a następnie filtracji pospiesznej. W wyniku rozbudowy ciągu technologicznego zakładu, proces uzdatniania został uzupełniony o kolejne etapy. Pierwszym z nich jest ozonowanie pośrednie: dawki ozonu wprowadzane są do wody w czterech równoległych liniach ozonowania za pomocą tzw. dyfuzorów, a czas kontaktu wody z ozonem wynosi ok. 10 minut. Następnie woda poddawana jest filtracji węglowej w dziesięciu komorach filtracyjnych o łącznej powierzchni ponad 700 m2. Każda z nich wypełniona jest dwumetrową warstwą granulowanego węgla aktywnego. Dzięki przeprowadzonej modernizacji technologii uzdatniania, z wody jeszcze skuteczniej usuwane są cząstki organiczne, co pozwala na znaczne zmniejszenie dawek środków stosowanych do końcowego etapu – dezynfekcji.

Redakcja
Przegląd Praski. Prawy brzeg informacji

Najnowsze informacje

Podobne wiadomości

Strona wykorzystuje pliki cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close