Pierwszy nocny bieg na Pradze

0

Już 10 grudnia dzielnica Praga-Północ zorganizuje swój pierwszy lokalny bieg. Dystans 10 km poprowadzi przez najstarszą część dzielnicy po reprezentacyjnych ulicach Pragi – i to po zmroku!

– Miejsce i czas zostały wybrane nieprzypadkowo – mówi pomysłodawca nocnego biegu Kamil Ciepieńko, radny dzielnicy z klubu „Kocham Pragę”. – Trochę na przekór tym, którzy uważają, że po zmroku lepiej tutaj nie chodzić.

Start biegu przewidziano przy skrzyżowaniu ulic Ząbkowskiej i Brzeskiej. Trasa poprowadzi ul. Ząbkowską wzdłuż zabudowań Konesera, gdzie zaraz za kapliczką z 1908 r. zawodnicy skręcą w ul. Kawęczyńską w kierunku bazyliki Najświętszego Serca Jezusowego. Przed wojną był to największy kościół Warszawy, a sam Papież Pius XI powiedział o świątyni: La piú bella chiesa in Polonia, czyli najpiękniejszy kościół w Polsce. W połowie ulicy, zanim uczestnicy dobiegną do bazyliki, miną zabudowania przedwojennego budynku zajezdni tramwajowej, zaś po lewej stronie budynki z 1915 r. dawnej Warszawskiej Fabryki Farb Graficznych.

Dalej trasa poprowadzi ulicą Otwocką przez serce Szmulowizny ulicami Łomżyńską, Jadowską i Wołomińska do ul. Radzymińskiej. Następnie zawodnicy pobiegną ulicą Białostocką. Już w granicach Starej Pragi, skręcą w ul. Markowską.

– Trasę zawodnicy pokonają trzykrotnie, tak aby zamknąć się w pętli 10 km. Meta jest na Brzeskiej – mówi Ciepieńko.

Na trasie biegu znajdować się będą maty kontrolne, które odnotowują pojawienie się uczestnika w danym punkcie. Brak odczytu pojawienia się uczestnika na danym punkcie może spowodować dyskwalifikację.

Wszyscy uczestnicy, którzy ukończą I Praski Bieg Nocny, otrzymają na mecie pamiątkowe medale, a zdobywcy miejsc I – III w kategoriach wiekowych – pamiątkowe statuetki.

  • Dystans: 10 km (3 pętle)
  • Termin: 10 grudnia 2016 r.
  • Start: godz. 18:00
  • Start i meta: ul. Brzeska
  • Opłata startowa: 50 zł (z gwarantowaną koszulką pamiątkową do 30 listopada)

TU MOŻNA SIĘ ZAPISAĆ

2016-bieg-nocny-praski

Przekaż dalej

Dodaj komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close