poniedziałek, 28 listopada, 2022

Urząd szuka oszczędności. Ujęcia wody oligoceńskiej będą działały krócej

Od jutra ujęcia wody oligoceńskiej na Pradze będą działały krócej. Urzędnicy szukają oszczędności. Stołeczny ratusza zaapelował do jednostek miejskich o rozważne gospodarowanie energią elektryczną.

Zmienią się godziny funkcjonowania ujęć wody oligoceńskiej. Dotychczas studnie działały w godz. od 7.00 lub 7.30 do 20.00. Teraz będą czynne w godz. 9.00-19.00, czyli trzy godziny krócej.

– To efekt wzrostu cen energii elektrycznej. Zdecydowaliśmy się ograniczyć jej zużycie w naszych obiektach – tłumaczy Maciej Wójtowicz, dyrektor Zarządu Praskich Terenów Publicznych. – Oszczędność zużycia, to m.in. ograniczenie oświetlenia zewnętrznego i wewnętrznego w budynkach, a także pracy pomp i infrastruktury towarzyszącej.

Punkty poboru wody oligoceńskiej na Pradze-Północ

  • pl. Hallera 8a
  • ul. Łochowska 18
  • ul. Strzelecka 13a
  • al. Solidarności 67 (wejście od ul. Panieńskiej)

Jak długo można przechowywać wodę oligoceńską?

Woda oligoceńska jest to woda artezyjska, czyli podziemna, która występuje pod ciśnieniem, co oznacza, że jest zdolna do samoczynnego wypływu na powierzchnie ziemi. Woda znajduje się pomiędzy dwiema warstwami skał i jest czerpana z tzw. studni oligoceńskich. Nazwa wody pochodzi od średnio- i gruboziarnistych piasków glaukonitowych oligocenu, występujących na głębokości około 200 metrów w przypadku niecki mazowieckiej

Należy pamiętać, że woda ta może być przechowywana dla celów spożywczych przez 24 godziny, po przegotowaniu dłużej. Czas ten związany jest m.in. z rozwojem mikroorganizmów i w związku z tym wskazane jest częste mycie pojemników na wodę.

 

Kamil Ciepieńkohttps://kamilciepienko.pl/
Redaktor i twórca Przeglądu Praskiego. Publicysta i samorządowiec. Radny dzielnicy Praga-Północ od 2010 r. Z Pragą jest związany od pierwszych dni życia. Fundator i prezes Fundacji Praga Pomaga.

Najnowsze informacje

Podobne wiadomości

Strona wykorzystuje pliki cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close