Własny domowy chleb. To proste

0

Zapach świeżo upieczonego chleba poprawia nie tylko samopoczucie, lecz także przynosi wspomnienie dzieciństwa. Dzisiaj zabierzemy was w podróż do czasów, kiedy domowe wypieki były czymś naturalnym.

Własnoręcznie upieczony chleb dłużej zachowuje świeżość. Jest naturalny, a przez to zdrowszy. Co ważne, wcale nie potrzebujemy specjalnej maszyny, wystarczą trochę chęci i zwykły piekarnik. Wspólnie przygotujemy chleb z płatkami owsianymi.

Będziemy potrzebować dwie miski, formę do pieczenia, drewnianą łyżkę i składniki:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 400 ml letniej wody
  • 150 g płatków owsianych
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczkę soli
  • 2 łyżki oleju

Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie oraz odstawiamy na bok. W kolejnym naczyniu mieszamy płatki owsiane z mąką i solą. Następnie dodajemy przygotowany wcześniej roztwór wody i drożdży. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Tak przygotowaną konsystencję odstawiamy na ok. 40 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Formę do pieczenia smarujemy oliwą i umieszczamy w niej ciasto. Mokrą dłonią należy wygładzić wierzch ciasta i posypać dodatkowo płatkami owsianymi. Zamiast płatków można też dodać np. ziarna słonecznika, które podczas pieczenia nadadzą pieczywu niesamowity smak.

Ponownie wszystko odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C i pieczemy przez ok. 1 godzinę.

Ciekawostka

Przy ul. Jadowskiej na Michałowie w 2000 r. powstało Muzeum Chleba, założone przez Mariana Pozorka. Więcej informacji znajdziecie w materiale Chleb już nie będzie ten sam…

Przekaż dalej

Dodaj komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close