Własny domowy chleb. To proste

0

Zapach świeżo upieczonego chleba poprawia nie tylko samopoczucie, lecz także przynosi wspomnienie dzieciństwa. Dzisiaj zabierzemy was w podróż do czasów, kiedy domowe wypieki były czymś naturalnym.

Własnoręcznie upieczony chleb dłużej zachowuje świeżość. Jest naturalny, a przez to zdrowszy. Co ważne, wcale nie potrzebujemy specjalnej maszyny, wystarczą trochę chęci i zwykły piekarnik. Wspólnie przygotujemy chleb z płatkami owsianymi.

Będziemy potrzebować dwie miski, formę do pieczenia, drewnianą łyżkę i składniki:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 400 ml letniej wody
  • 150 g płatków owsianych
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczkę soli
  • 2 łyżki oleju

Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie oraz odstawiamy na bok. W kolejnym naczyniu mieszamy płatki owsiane z mąką i solą. Następnie dodajemy przygotowany wcześniej roztwór wody i drożdży. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Tak przygotowaną konsystencję odstawiamy na ok. 40 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Formę do pieczenia smarujemy oliwą i umieszczamy w niej ciasto. Mokrą dłonią należy wygładzić wierzch ciasta i posypać dodatkowo płatkami owsianymi. Zamiast płatków można też dodać np. ziarna słonecznika, które podczas pieczenia nadadzą pieczywu niesamowity smak.

Ponownie wszystko odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C i pieczemy przez ok. 1 godzinę.

Ciekawostka

Przy ul. Jadowskiej na Michałowie w 2000 r. powstało Muzeum Chleba, założone przez Mariana Pozorka. Więcej informacji znajdziecie w materiale Chleb już nie będzie ten sam…

Przekaż dalej

Dodaj komentarz