Podczas gdy zamożna przedwojenna Warszawa spędzała czas w eleganckich lokalach, gdzie serwowano dziczyznę, trufle czy homary, prawdziwie warszawski jadłospis kształtował się na bazarach i targowiskach.
Tam jedzenie serwowano prosto z ulicy, w zaułkach Starego Miasta, za Żelazną Bramą czy na Bazarze Różyckiego. W wielkich brytfannach na drzewnych węglach mniej zamożna część mieszkańców raczyła się serdelkami, kotletami i pyzami. Te ostatnie zasłynęły szczególnie i po dziś dzień kojarzą się ze Starą Pragą.
Chyba nikomu już nie uda się zrobić takich pyz, o których mówiła swego czasu cała Warszawa. Mimo wszystko publikujemy przepis i zapraszamy do dzielenia się z nami swoimi doświadczeniami. Pamiętajcie, że każdy przepis warto rozwijać!
Co potrzebne:
1 kg ziemniaków, 2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól.
Jak przygotować?
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, zostawić na godzinę na durszlaku, aby obciekły. Dodać mąkę, sól i jajka. Wyrobić na zwarte ciasto, uformować kulki. Gotować 5 minut we wrzącej wodzie. Podawać ze skwarkami i smażoną cebulą.