piątek, 24 marca, 2023

Pyzy z bazaru Różyckiego

Podczas gdy zamożna przedwojenna Warszawa spędzała czas w eleganckich lokalach, gdzie serwowano dziczyznę, trufle czy homary, prawdziwie warszawski jadłospis kształtował się na bazarach i targowiskach.

Tam jedzenie serwowano prosto z ulicy, w zaułkach Starego Miasta, za Żelazną Bramą czy na Bazarze Różyckiego. W wielkich brytfannach na drzewnych węglach mniej zamożna część mieszkańców raczyła się serdelkami, kotletami i pyzami. Te ostatnie zasłynęły szczególnie i po dziś dzień kojarzą się ze Starą Pragą.

Chyba nikomu już nie uda się zrobić takich pyz, o których mówiła swego czasu cała Warszawa. Mimo wszystko publikujemy przepis i zapraszamy do dzielenia się z nami swoimi doświadczeniami. Pamiętajcie, że każdy przepis warto rozwijać!

Co potrzebne:

1 kg ziemniaków, 2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól.

Jak przygotować?

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, zostawić na godzinę na durszlaku, aby obciekły. Dodać mąkę, sól i jajka. Wyrobić na zwarte ciasto, uformować kulki. Gotować 5 minut we wrzącej wodzie. Podawać ze skwarkami i smażoną cebulą.

Redakcja
Przegląd Praski. Prawy brzeg informacji

Najnowsze informacje

Podobne wiadomości

Strona wykorzystuje pliki cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close