Floriany 2019. Jubileusz 10-lecia praskiej nagordy

0

Jeszcze przez tydzień można zgłaszać propozycje do praskich „Florianów”, tradycyjnych nagród przyznawanych przez zarząd dzielnicy. Laureaci powinni mieć szczególne osiągnięcia w różnych dziedzinach życia społecznego i publicznego, a swoją działalnością promować Pragę i jej mieszkańców.

Ideą przyznawania Florianów jest nagradzanie wyjątkowych osiągnięć w takich dziedzinach jak dokonania naukowe, sportowe, społeczne, czy szczególne dokonania na rzecz poprawy standardów życia społecznego. Konkurs promuje wszystko, co wykracza ponad przeciętność i przyczynia się do tworzenia pozytywnego wizerunku Pragi w kraju i za granicą.

Nagrodę „Floriana” przyznaję się od 2009 r. Jako pierwszy statuetkę, zaprojektowaną i wykonaną przez Marka Czarneckiego, otrzymał Paweł Elsztein – dziennikarz, varsavianista, pisarz, fotografik i lotnik. Laureatami Florianów byli m.in.: Mieczysław Janiszewski, od 30 lat przewodnik miejski; Tomasz Szczepański, współzałożyciel Stowarzyszenia Grupa Pedagogiki i Animacji Społecznej Praga Północ; Wiesław Włodarski, matematyk, dyrektor Liceum im. Ruy Barbossy, Nauczyciel Roku 2007; ks. Wiesław Kania, kapłan, nauczyciel, wychowawca, twórca Oratorium w Bazylice przy ul. Kawęczyńskiej, plastycy Zofia i Jak Kubiccy, Abp Henryk Hoser.

Floriany trafiały też do organizacji i instytucji m.in. Zgromadzenia Sióstr Matki Bożej Loretańskiej, Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, Zarządu Województwa Mazowieckiego, Radia Warszawa, Miejskiego Ogrodu Zoologicznego, Kapeli Praskiej oraz hufca Chorągwi Stołecznej ZHP im. Wigierczyków.

Zgłoszenia należy przesyłać na adres mailowy: ppn.kultura@um.warszawa.pl lub składać osobiście w Wydziale Obsługi Mieszkańców dla Dzielnicy Praga-Północ m.st. Warszawy w urzędzie przy ul. Kłopotowskiego 15. Do każdego zgłoszenia musi być załączone uzasadnienie. Termin zgłoszeń upływa 29.04.2019 r. Nagrody zostaną wręczone podczas XIV edycji Jarmarku Floriańskiego, 19 maja.

Przekaż dalej

Dodaj komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close